Írások:   1989. március 18. Kezdetek: Az első „barlangolások”
1990. február 10. Ismerkedés a Hét-lyuk zsombollyal
1997. február 25. Bivak az etetőben
2000. 0. Alapfokú tanfolyam 1999/2000
2010. július 25. Vaddisznó – tízen a fán
2011. június 30. Kapcsolat

 
Ismerkedés a Hét-lyuk zsombollyal

- Az ifjúkori bolondságok -
 
A közismert kirándulóhely a Remete-szurdok felett egy kevésbé ismert természeti látványosság is várja az arra tévedt vagy szándékosan oda tartó vándorokat. Ez a hét-lyuk zsomboly nevű barlang-együttes. Szinte minden kezdő barlangász végigjárja, hogy megismerje minden szegét-zugát. Van, aki alaposan felkészül rá és van ki kevésbé, de olyan is van, aki csak azt hiszi, hogy felkészült.
A két lelkes ifjú, kik gyorsan kaptatnak felfelé az ösvényen az utóbbiak közé tartoznak, bár ezt ekkor még ők sem tudták, sőt, meg voltak róla győződve, hogy alaposan felkészültek. Nem régóta barlangásznak, még nincs 1 éve, hogy először voltak igazi barlangban, a bükki Istállós-kői barlangban. Utána jött még néhány barlang a Pilisben, (Macska-barlang, Ziribári-zsomboly ….stb.) és most úgy gondolták, itt az ideje, hogy egy komolyabb helyre is elmenjenek. Felkészültek a túrára, volt náluk néhány szendvics, csokoládé, alma, és 1-1 palack víz. Mi kell ennél több. Megvan a Budai-hegység térképe, kéznél van a barlang leírása, valamint térképe, melyből minden kiderül. Tudják, hogy a Hét-lyuk zsomboly valójában 8 darab függőleges akna, melyből 2 az, ami komolyabb mélységű és csak kötéllel járható. Ebből is az egyik, a 21 méteres feneketlen-lyuk, ami kizárólag kötéltechnikával járható. Ez az, ami a nagyobb kihívás, a többi kis ügyességgel szabadon mászható. Így tulajdonképpen nincs mitől félniük. A kötél, ami náluk van 20 méteres, jó vastag, hogy kézzel meg lehessen fogni anélkül, hogy elfáradna az ember keze. Így igazán minden adott, hogy elérjék a hőn áhított zsomboly alját. Telve a tudásuk általi önbizalommal, és ifjúságok és erejük biztos tudatával, vidáman haladnak az erdei keskeny csapáson, kerekre tömött ponyvából varrt hátizsákok súlya alatt görnyedezve. Nem sokára azon a helyen vannak, ahol a térkép jelzi a barlangot, ám ott nem találnak semmit. Megállnak, tanácskoznak, keresik az objektumokat, ám sehol semmi. Betemetődött volna? Egyikük olvasott ilyesmit, hogy időnként a barlangok maguktól is betemetődnek. Biztos ez a magyarázat, …. vagy mégsem? Az egyik nyílás több mint 2 méter átmérőjű, az hogy tudna betemetődni? Akkor eltévesztették az irányt? Nézik a térképet és aprólékosan követik végig az utat, de minden stimmel. Mi lehet az ok?
- Próbáljuk megkeresni – jön az ötlet.
- Helyes – hangzik a felelet.
Lerakják egy fa tövében a zsákokat és egyikük jobbra, a másikuk balra indul. Domboldalon futkosnak fel és le, sűrű cserjésen törnek át, illetve néznek be annak tövébe, ám sehol semmi. A keresésben már közel 1-1 km-es sugarú körben mozognak, amely semmi eredményt nem hoz. Csalódottan térnek vissza a lepakolt cuccaikhoz és zökkennek le mellé. Jó darabig egyikük sem szól semmit. Újból előkerül a térkép, ám semmi újat nem mutat. A zöld alapokon barna szintvonalak kanyarodnak szabálytalanul egymás alatt és rajtuk gúnyosan visít a feketeΩ, és alatta felirat „Hét-lyuk zsomboly”.
- Nagy átverés – tör ki az egyikük.
- Nem is létezik a barlang – kontrázik rá a másik.
Összenéznek, majd elnevetik magukat. Volt már ilyen, nem is egyszer…. és valószínűleg lesz is még.
- Nézzünk körül még egyszer – hangzik a javaslat.
Válasz nincs, csak csendes bólintás. Újból szétszélednek és ezúttal alaposabb kutatás veszi kezdetét, melynek során jóval távolabbra is eljutnak. De ez sem hoz eredményt. Nincs más hátra, vissza a cuccokhoz, keresni új célt. Felragadják a hátizsákokat és elindulnak toronyiránt le a hegyről, elhagyva az ösvényt. Alig pár perccel az után, hogy elhagyták az átkutatott területet, moha lepte fehérlő oldalú mészkő sziklatömbökre akadtak, majd pár lépéssel később kútszerű sötét nyílás állta az útjukat. Szinte egyszerre tört ki belőlük a kacagás, melytől visszhangzott az erdő. Letették a hátizsákjukat és nekiálltak felderíteni a térséget. Nem sok időbe telt, és valamennyi keresett bejáratot beazonosítottak, még a kicsit távolabbra eső néhány évtizede felszakadt 8. lyukat is. Ez utóbbi és a korábban említett Feneketlen-zsomboly látogatásához szükséges a kötél.
Most, hogy a célegyenesben vannak, bizony csökkent a bátorság, különösen a Feneketlen-zsomboly láttán. 21 méter mély, kútszerű, függőleges lyuk, szűk nyílással, lefelé táguló formával. Az alját nem éri el a zseblámpa fénye, a bedobott kő pattanás nélkül ér feneket visszhangzó durranással.
- Hű, ez rohadt mély – mondja egyikük.
- Az – hagyta helyben a társa.
- Szerintem először a kisebbet nézzük meg – folytatta.
Nem kellett kétszer mondani az ajánlatot, mindketten kapva-kaptak rajta. Felvették a munkás overallt (korábbi keserves tapasztalatok megmutatták, hogy érdemes váltóruhával készülni), egyikük megkötötte a kötelet a bejáratnál lévő fához, majd ledobta azt. Leült a bejáratba, belógatta a lábát a nyílásba és felvette a házilag barkácsolt lámpát (félbevágott zseblámpa széles gatyagumira felrögzítve) és várta a társát, akinek bálazsineggel volt a nyakába akasztva hasonló zseblámpa. Mikor mindketten készen álltak, a lyuknál ülő legény megragadta a kötelet és belecsusszant a lyukba. Egyik lábával felemelte a kötél lelógó végét, a másikkal belelépett az így képződött hurokba, majd kézzel engedve magát lábbal fékezve indult lefelé. Alig néhány fogás és máris az alján volt.
- Leértem – kiált fel, mire társa is utána indult.
Hasonló technikával ő is pillanatok alatt elérte a feneket. Összenevettek, az első nehézség megvolna, nézzük a többit. Mentek két irányba és keresték az érdekességeket, látnivalókat. Bebújtak minden pici lyukba, felmásztak minden felmászható helyre, így nem csoda, hogy egyszer csak gyenge fényt láttak maguk előtt. Átbújva az utolsó akadályon tágas térben találták magukat, amely a felszínre nyílott. Sőt mi több, könnyedén ki is tudtak mászni. Éltek a lehetőséggel, hiszen kötél nélkül jóval könnyebb. Nem maradt más hátra, jöhet a Feneketlen-zsomboly. Visszatértek a 8. lyukhoz, kihúzták a kötelet, jó hűvös az alja, kicsit át is nyirkosodott. Átsétáltak és bekötötték a feneketlen mellett lévő vaskos fa tövét, majd a másik vége be az aknába. Odalent semmi zaj nem jelezte, hogy az leért volna.
Biztos a mélység miatt – nyugtatták magukat. Újra az előző sorrendben és módszerrel indultak lefelé. Könnyedén másztak egyre lejjebb. A kemény fizikai munkához és állandó testmozgáshoz szokott izmaiknak nem okozott különlegesebb megterhelést. Az első srác leért alig 6-8 perc alatt a kötél aljáig, ami azonban bő 2 méterrel a talaj felett himbálózott hangtalanul. Talaj, meredek kőlejtő, melynek alja elveszett valahol a sötétségben.
- Hahó, odafent, baj van! – kiált fel – Nem ér le a kötél!
- Nem tudsz leugrani? – hangzik a felelet.
- Nem! Gyere le, támadt egy ötletem! – hangzik lentről.
Mit talált már megint ki?! – morog a felső legény halkan, de azért szót fogad és elindul lefelé. Ám a feszülő kötélen ez nem olyan egyszerű, hiszen sem a karjára, sem a lábára nem tudja felcsavarni a kötelet, melynek súrlódása segítene, könnyítene a lejutásban. Jó néhány percbe telt, mire elérte a társát, aki szemlátomást már alig várta. Lemegyek a kötél aljára és mássz le rajtam, utána én terajtad. Választ sem várva indul le. A társának elkerekedik a szeme, a döbbenettől se köpni se nyelni nem tud, de teszi, amit mondanak. Közben az alsó mászó leér a kötél aljára, óvatosan lecsúszik két kézzel a kötél végét közvetlen a vége előtt 10-15 cm-rel megragadva, csüngve várja, hogy társa rajta keresztül érjen le. A társ eközben habozik, ám lassan tovább indul. Óvatosan rálép a barátja vállára lejjebb előbb lábbal, végül kézzel kapaszkodva kötél után a feszülő karokba, vállakra, végül derekát átölelve csúszik le. Pár pillanattal később lába talajt fog. Igyekszik gyorsan stabil lépést találni, pillanatok múlva meg is van, így társát erősen tartva, lesegíti a kötélről. Amaz sajgó izmokkal, görcsbe rándult ujjakkal, hálásan fogadja a segítséget. Odalent mindketten lezökkennek a törmelékdomb tetejére és próbálják kipihenni a megerőltetéseket.
- Basszuskulcs, hogy fogunk innen kijutni?
- Hát,…. ugyanígy!
Mindketten felpillantanak a fejük felett lassan lengedező kötélvégre.
- Előtte sokat kell pihenni, különben nem biztos, hogy bírja a karom még egyszer! Nem is gondoltam, hogy ilyen nehéz vagy…. mennyit is nyomsz? – teszi hozzá pár pillanattal később.
- 63 kg – hangzik el a néma csendben.
- Én is a körül vagyok … akkor mindegy melyikünk megy fel utólag – állapítja meg félhangosan, mintegy magában.
- Hát nem egészen, Te lefelé álltad a frontot, most felfelé én jövök …. különben is, mutasd a kezeidet, teszi hozzá, azzal megragadja társa szorosan összezárt öklét, hogy megnézze azt. Amaz kelletlenül nyitja ki. Horzsolások a tenyerén jól mutatják a kiállt próba nagyságát.
- Így akarsz a végére maradni?
- Van választásom? Különben is, azt hiszed a Te kezed más lesz, miután átmásztam rajtad?
- Nyugi, ugyanígy fog kinézni az is, és az én fájdalomküszöböm alacsonyabb, mint a tied – teszi hozzá elgondolkodva.
Hosszú ideig csend honol kettőjük között, csak 1-1 vízcsepp távoli koppanása hallatszott. Jó sokára mozdult meg az egyikük.
- Gyere, nézzünk körül, ha már lemásztunk, hátha van itt is egy másik kijárat.
Ez csábító, de hiú remény volt. Hiába járták be legalaposabban a barlang alját, semmilyen kijáratot nem találtak.
- Túl könnyű lett volna – jegyzi meg epésen a sérült.
Társa nem válaszol, jól tudja, barátja nem rá, hanem saját magára dühös, amiért ilyen esztelen kalandba bocsátkoztak. Újabb hosszadalmas csend telepedett közéjük.
- Essünk túl rajta – szólalt meg a másik – és elindult a kötél felé.
- Várj! – hangzik hátulról. Építsünk gúlát, hátha annak a tetejére állva elérjük a kötél végét.
A gondolatot tett követte és szorgos kezek hordták a nagyobbnál nagyobb köveket a törmelékdomb tetejére. Bő órás munkával is annyit tudtak elérni, hogy talán egy ugrással már elérhetővé vált a kötél alja.
- Hajrá, próbáljuk meg! – szólt újra a sérült és hirtelen, választ sem várva levegőbe
vetette magát és elkapta a kötél alját, jóval a csomó felett. A sérült kezekbe égető fájdalom mart, ám ő makacsul ragaszkodott a kötélhez, nem volt hajlandó elengedni azt. Épp ellenkezőleg, egyik kezével feljebb nyúlt és húzta magát felfelé. Fogás – fogás, elszántan. Ajkait olyan szorosan zárta össze, hogy szinte egy keskeny csíkká váltak. 1,5 méterrel feljebb már a lábaival is tudott segíteni, ám ettől valahogy nem vált könnyebbé, …. sőt a keze nyomán előbb apró, majd egyre nagyobb vérfoltok maradtak a kötélen. Ennek ellenére makacsul haladt felfelé. Szemei a fájdalom könnyeitől elhomályosulva a célon, agya kizárólag az elvégzendő feladatra koncentrált, minden más makacsul kizárva magából. Nem létezik a fájdalom, a távolság, a kötél, még a társa sem, aki odalentről nyugtalanul figyelte a lassan felfelé haladó barátját. Csak az egymást követő mozdulatok végtelen monotóniája. Fogás fel, kötél megragad, húzás fel, láb szorít, fogás fel …. és így tovább. Telnek a másodpercek, majd percek. Nincs pihenés, nincs megállás. A kijáratot és a kínoktól való megszabadulást jelentő kicsiny fehéren fénylő szabálytalan nyílás lassan, végtelen lassúsággal nőtt és egyre közeledett. Már csak 30 fogás, 25, 20, 15, 10, na még egy kicsit kell bírni, 5, mindjárt felér, 4, 3,…. 2,……. 1. Kéz nyúl ki a lyukon és ragadja meg a fatörzs mellett a kötelet, szorosan rákulcsolódik és az ujjak között vöröses folyadék préselődik ki, szivárog a bőr apró redőin végig. Előbukkan egy eltorzult arc, kócos haján félrecsúszott a fejlámpa. Megfeszülnek az izmok, hirtelen kiemelik a testet derékig, majd teljesen. Már csak a lába lóg be az aknába, az sem sokáig, kiemeli, majd oldalra hengergőzik át néhány rózsahajtáson, amit észre sem vesz. Fekszik az erdei aljnövényzeten és csak arra tud gondolni, hogy vége, kijött, soha nem kell többé megfognia a kötelet, semmilyen kötelet. Ekkor hirtelen belehasít az aggodalom, mi van a barátjával. Jön felfelé, sikerült elérnie a kötelet? Felül és nézi az eszközt. Ám az feszül, látszik rajta a terhelés, a súly. Már csak azt kell megvárni, hogy kiérjen. A másodpercek peregnek, a percek óráknak tűnnek, mire a lyukon megjelenik egy ziháló fej, majd a váll, végül az egész test is felbukkan. Négykézláb mászik arrébb pár métert, majd elterül.
- Öcsém, ez baromi kemény volt! – nyögi, szeme élénken csillog. Jól vagy? – teszi hozzá néhány másodperccel később. – Láttam a vérfoltot a kötélen, gondolom rendesen szétszedte a kezed.
- Szét, pár napig nem valószínű, hogy dolgozni fogok! – jött a válasz.
Sokáig csend volt, majd az utolsónak kijött legény felállt és nekikezdett összeszedni a kötelet, illetve saját felszerelését. Ezt látva sérült barátja is hozzákezdett az átöltözésnek, majd ezt követve a pakolásnak. Nem telt bele sok idő, útra készen álltak, majd egy utolsó pillantást vetve a zsomboly nyílásaira, eltűntek az erdőben…..
 
Sok évvel később egyikük, a sérült visszalátogatott egykori ostobaságának színhelyére. Ezúttal is kezdőkkel jött, ám már, mint oktató. Egykori barátja eltűnt az idők homályában, már a kapcsolatot sem tartják. Újra végigjárták az aknarendszert, de most profi eszközökkel, a megfelelő tudás birtokában. Így még szembetűnőbbé vált a különbség a régi és a mai módszer között… nem utolsósorban annak az esztelensége!!
 

Szabó R. Zoltán
1990. február 10.

 Dolomitok klettersteig 2001. augusztus 12-17.
 Dolomitok klettersteig 2002. szeptember 19-22.
 Görögország egyéb 1998. augusztus 10-23.
 Erdély egyéb 1999. augusztus 15-29.
 Törökugrató sziklamászás 1988. augusztus 28.
 Törökugrató sziklamászás 1989. április 22.
 Bükk gyalogtúra 1989. május 5-9.
 Pilis gyalogtúra 1989. május 27-28.
 Törökugrató sziklamászás 1989. június 4.
 Ráckevei-Duna gyalogtúra 1989. június 10-11.
 NDK gyalogtúra 1989. július 5-16.
 Mátra trekking 1989. július 21-23.
 Kevély-nyergi-zsomboly barlangtúra 1989. július 30.
 Mecsek trekking 1989. augusztus 7-10.
 Bükk trekking 1989. augusztus 11-13.
 Pilis-barlang barlangtúra 1989. augusztus 19.
 Ezüst-hegyi-barlang barlangtúra 1989. szeptember 9.
 Gerecse trekking 1989. szeptember 15-17.
 Róka-hegyi kristály barlang barlangtúra 1989. szeptember 23-24.
 Bakony - Vértes trekking 1989. szeptember 29 - október 1.
 Rácskai-barlang barlangtúra 1989. november 3.
 Arany-lyuk barlangtúra 1989. november 5.
 Szeleta-zsomboly barlangtúra 1989. november 17-19.
 Aggteleki-karszt barlangtúra 1989. október 27-29.
 Bányász-zsomboly barlangtúra 1989. november 25-26.
 Leány - Legény-barlang barlangtúra 1989. december 17.
 Budai-hegység gyalogtúra 1990. január 14.
 Gerecse gyalogtúra 1990. január 20-21.
 Visegrádi-hegység gyalogtúra 1990. január 28.
 Pilis gyalogtúra 1990. február 3.
 Pilis sziklamászás 1990. február 20-23.
 Gerecse - Bajót barlangtúra 1990. március 2-4.
 Vértes gyalogtúra 1990. március 9-11.
 Aggteleki-karszt barlangtúra 1990. március 30 - április 1.
 Aggteleki-karszt barlangtúra 1990. április 5-6.
 Aggteleki-karszt barlangtúra 1990. április 7-8.
 Gerecse gyalogtúra 1990. április 13-16.
 Hosszú-hegyi barlangok barlangtúra 1990. április 17.
 Szemlő-hegyi-barlang barlangtúra 1990. április 19.
 Bátori-barlang barlangtúra 1990. április 22.
 Bükk barlangtúra 1990. június 14-22.
 Vértes László-barlang barlangtúra 1990. június 28-30.
 Gerecse sziklamászás 1990. augusztus 3-5.
 Pilis gyalogtúra 1990. augusztus 11-12.
 Pilis gyalogtúra 1990. augusztus 17-19.
 Erdély - Bihar-hegység barlangtúra 1990. szeptember 1-9.
 Vértes barlangtúra 1990. szeptember 14-16.
 József-hegyi-barlang barlangtúra 1990. október 10.
 Bakony barlangtúra 1990. október 19-22.
 István-Lápai-barlang barlangtúra 1990. október 24-26.
 Otthon egyéb 1990. november 30.
 Gerecse gyalogtúra 1990. december 21-23.
 Erdély - Bihar-hegység barlangtúra 1990. december 28 - 1991. január 2.
 Bakony barlangtúra 1991. február 1-3.
 Gerecse gyalogtúra 1991. március 2-3.
 Visegrádi-hegység gyalogtúra 1991. március 31.
 Pilis barlangtúra 1991. április 4-5.
 Börzsöny gyalogtúra 1991. május 10-12.
 Gerecse gyalogtúra 1991. április 12-14.
 Aggteleki-karszt gyalogtúra 1991. május 31 - június 2.
 Pilis barlangtúra 1991. június 8-9.
 Pilis gyalogtúra 1991. június 16.
 Piis barlangtúra 1991. június 29-30.
 Aggteleki-karszt gyalogtúra 1991. július 3-4.
 Aggteleki-karszt barlangtúra 1991. július 12-19.
 Bükk egyéb 1991. augusztus 12-18.
 Csehszlovákia gyalogtúra 1991. szeptember 27-29.
 Bakony barlangtúra 1991. október 11-13.
 Pilis sziklamászás 1991. november 8-10.
 Aggteleki-karszt barlangtúra 1991. november 29 - december 1.
 Bakony gyalogtúra 1991. december 27-29.
 Pilis gyalogtúra 1992. június 25-30.
 Szigetköz vízi túra 1992. július 10-18.
 Aggteleki-karszt barlangtúra 1992. július 19-25.
 Naszály barlangtérképezés 1993. január 22-23.
 Mecsek gyalogtúra 1993. március 12-15.
 Eljegyzés egyéb 1993. március 28.
 Naszály barlangtúra 1993. április 2-5.
 Naszály barlangtérképezés 1993. május 28-31.
 Mecsek barlangtúra 1993. június 11-13.
 Kecskemét egyéb 1993. június 26.
 Alacsony-Tátra gyalogtúra 1993. július 30 - augusztus 8.
 Esküvő egyéb 1993. október 9.
 Felsőpetény barlangtérképezés 1993. december 3-5.
 Bükk gyalogtúra 1993. december 27-29.
 Visegrádi-hegység gyalogtúra 1994. március 4-6.
 Pilis gyalogtúra 1994. március 14-15.
 Kecskemét egyéb 1994. március 23.
 Naszály barlangtérképezés 1994. április 22-24.
 Balatonfenyves egyéb 1994. június 4.
 Kecskemét fotótúra 1994. július 2.
 Szigetköz vízi túra 1994. augusztus 24-31.
 Mátra gyalogtúra 1994. október 1-2.
 Bükk trekking 1994. december 9-14.
 Pilis-barlang barlangtúra 1994. december 27.
 Naszályi-víznyelő barlangtérképezés 1995. február 10-15.
 Ráckevei-Duna vízi túra 1995. június 3.
 Naszály barlangtérképezés 1995. június 9-12.
 Kecskemét egyéb 1995. július 10.
 Erdély országjárás 1995. augusztus 15-20.
 Kecskemét fotótúra 1995. szeptember 22.
 Kecskemét fotótúra 1995. szeptember 24.
 Kecskemét fotótúra 1996. május 5.
 Naszály barlangtérképezés 1996. május 10-12.
 Kecskemét fotótúra 1996. július 21.
 Szigetkerülés fotótúra 1996. augusztus 6-12.
 Mátyás-hegyi barlang barlangtúra 1996. november 20.
 Visegrádi-hegység gyalogtúra 1996. december 1.
 Visegrádi-hegység gyalogtúra 1997. január 26.
 Mátyás-hegyi barlang barlangtúra 1997. március 1.
 Naszályi-víznyelő barlangtúra 1997. március 28-31.
 Ráckevei-Duna vízi túra 1997. július 5-6.
 Szigetköz vízi túra 1997. augusztus 9-18.
 Pilis gyalogtúra 1997. szeptember 7.
 Alba Régia-barlang barlangtúra 1997. szeptember 19-21.
 Szigetkerülés vízi túra 1997. szeptember 26-28.
 Vértes barlangtúra 1997. október 3-5.
 Aggteleki-karszt gyalogtúra 1997. október 22-26.
 Bakony barlangtúra 1997. december 29 - 1998. január 3.
 Mexikó-völgyi-víznyelő barlangtérképezés 1998. március 13-15.
 Beremendi Kristály-barlang barlangtúra 1998. március 20-22.
 Csodabogyós-barlang barlangtérképezés 1998. április 3-5.
 Mexikó-völgyi-víznyelő barlangtérképezés 1998. április 10-14.
 Liptói-Tátra gyalogtúra 1998. április 24-26.
 Naszályi-víznyelő barlangtúra 1998. május 8-10.
 Morva-karszt barlangtúra 1998. április 30 - május 3.
 Mexikó-völgyi-víznyelő barlangtérképezés 1998. május 15-16.
 Nagykőmázsai-víznyelő barlangtérképezés 1998. május 29-61.
 Gánti-barlang barlangtúra 1998. június 6-7.
 Raxi-Alpok gyalogtúra 1998. június 12-14.
 Nagykőmázsai-víznyelő barlangtérképezés 1998. július 3-5.
 Bükk barlangtúra 1998. július 10-12.
 Aggteleki-karszt barlangtúra 1998. július 23-26.
 Szigetkerülés vízi túra 1998. augusztus 28-30.
 Nagykőmázsai-víznyelő barlangtérképezés 1998. szeptember 4-6.
 Ráckevei-Duna vízi túra 1998. szeptember 12-13.
 Magas-Tátra gyalogtúra 1998. szeptember 25-27.
 Bükk gyalogtúra 1998. október 2-4.
 Alacsony-Tátra barlangtúra 1998. október 16-18.
 Alacsony-Tátra trekking 1998. október 22-27.
 Börzsöny egyéb 1998. október 30 - november 1.
 Szlovák Paradicsom gyalogtúra 1998. november 6-8.
 Szamentu-barlang barlangtérképezés 1998. november 13-15.
 Pénz-pataki-víznyelő barlangtúra 1998. november 27-29.
 Bükk barlangtúra 1998. december 28 - 1999. január 3.
 Pilis gyalogtúra 1999. január 24.
 Naszályi-víznyelő barlangtérképezés 1999. január 29-31.
 Börzsöny gyalogtúra 1999. február 5-7.
 Naszályi-víznyelő barlangtérképezés 1999. február 12-14.
 Naszályi-víznyelő barlangtérképezés 1999. március 12-15.
 Horvátország - Szlovénia országjárás 1999. március 26 - április 1.
 Magas-Tátra gyalogtúra 1999. április 2-4.
 Ráckevei-Duna egyéb 1999. április 5.
 Keszthelyi-hegység barlangtúra 1999. április 16-18.
 Mecsek barlangtúra 1999. április 25.
 Pilis gyalogtúra 1999. május 9.
 Vajas-fok vízi túra 1999. május 12-16.
 Szamentu-barlang barlangtérképezés 1999. május 21-24.
 Liptói-Tátra gyalogtúra 1999. június 11-13.
 Hernád - Sajó - Tisza-tó vízi túra 1999. június 19-27.
 Pudapesti állatkert fotótúra 1999. július 17.
 4 hegység 4 nap alatt gyalogtúra 1999. július 23-28.
 Szigetszentmiklós fotótúra 1999. augusztus 3.
 Alsóőrs - napfogyatkozás egyéb 1999. augusztus 11.
 Mont Blanc hegymászás 1999. szeptember 11-19.
 Bakony gyalogtúra 1999. szeptember 20.
 Ráckevei-Duna vízi túra 1999. szeptember 23.
 Naszályi víznyelő barlangtúra 1999. október 29-31.
 Bükk barlangtúra 1999. november 5-7.
 Kis-Fátra gyalogtúra 1999. november 19-21.
 Legény-barlang barlangtúra 1999. december 11.
 Aggteleki-karszt barlangtúra 1999. december 28 - 2000. január 2.
 Naszályi-víznyelő barlangtúra 2010. január 2.
 Pilis barlangtúra 2000. január 14-15.
 Alacsony-Tátra trekking 2000. január 28-30.
 Pilis barlangtúra 2000. február 11-13.
 Bükk barlangtúra 2000. február 18-20.
 Pizolit egyéb 2000. február 26.
 Szamentu-barlang barlangtérképezés 2000. március 10-12.
 Szamentu-barlang barlangtérképezés 2000. március 15-16.
 Szamentu-barlang barlangtérképezés 2000. március 19-20.
 Szigetszentmiklós egyéb 2000. április 21.
 Ráckevei-Duna egyéb 2000. április 24.
 Szamentu-barlang barlangtérképezés 2000. május 5-7.
 Szerbia barlangtúra 2000. június 9-14.
 Svájc hegymászás 2000. július 1-8.
 Ráckevei-Duna vízi túra 2000. július 22.
 Horvátország egyéb 2000. július 28 - augusztus 6.
 Naszály kataszterezés barlangtérképezés 2000. augusztus 24-25.
 Naszály kataszterezés barlangtérképezés 2000. augusztus 26.
 Svájc - Wallis hegymászás 2000. szeptember 10-17.
 Ráckevei-Duna fotótúra 2010. január 23.
 Magas-Tátra gyalogtúra 2000. október 27-29.
 Létrási-vizesbarlang barlangtúra 2000. november 1-5.
 Szirén-barlang barlangtérképezés 2001. január 22-24.
 Ausztria gyalogtúra 2001. január 26-28.
 Pilis gyalogtúra 2001. február 3.
 Szirén-barlang barlangtérképezés 2001. február 16-18.
 Szlovák Paradicsom gyalogtúra 2001. február 23-25.
 Szirén-barlang barlangtérképezés 2001. március 7-8.
 Lyukó-bánya barlangtúra 2001. március 9.
 Szeleta-zsomboly takarítás barlangkutatás 2001. március 10-11.
 Ráckevei-Duna vízi túra 2001. március 16.
 Naszályi víznyelő barlangtérképezés 2001. március 17.
 Pilis gyalogtúra 2010. január 24.
 Visegrádi-hegység gyalogtúra 2010. február 2.
 Szigetszentmiklós fotótúra 2010. február 6.
 Pilis gyalogtúra 2010. február 12.
 Liptói-Tátra trekking 2001. május 3-5.
 Szirén-barlang barlangtérképezés 2001. június 1-4.
 Bódva vízi túra 2001. június 15-17.
 Pilis-barlang barlangtúra 2005. március 26.
 Pilis barlangtérképezés 2005. április 24.
 Pigga Bella barlangtúra 2001. augusztus 3-11.
 Szirén-barlang barlangtérképezés 2001. szeptember 21-23.
 Béke-barlang barlangtúra 2001. november 16-18.
 Ráckevei-Duna vízi túra 2002. április 20.
 Szlovák Paradicsom gyalogtúra 2005. május 27-29.
 Magas-Tátra gyalogtúra 2005. június 24-26.
 Ráckevei-Duna vízi túra 2002. november 9-10.
 Naszály kataszterezés barlangtérképezés 2003. január 3.
 Pilis gyalogtúra 2003. január 12.
 Pilis barlangtúra 2003. április 13.
 Naszály kataszterezés barlangtérképezés 2003. november 7-9.
 Nincskegyelem-aknabarlang barlangtérképezés 2002. május 26.
 Nincskegyelem-aknabarlang barlangtérképezés 2002. július 12-14.
 István-lápai-barlang barlangtérképezés 2002. október 31 - november 3.
 Szamentu-barlang fotótúra 2000. május 19-22.
 Vulkán "tor"-túra országjárás 2001. április 11-19.
 Grossglockner hegymászás 2001. július 20-24.
 Montenegro gyalogtúra 2001. október 4-7.
 Szerbia barlangtúra 2005. április 29 - május 3.
 István-lápai-barlang barlangtérképezés 2003. január 31 - február 2.
 Gellért-hegy Ősforrás-barlang barlangtérképezés 2003. március 7.
 Vénusz-barlang barlangtérképezés 2002. január 17-20.
 Holdvilág-árok ásatás 2005. szeptember 5-16.
 Juliai-Alpok - Triglav klettersteig 2005. június 17-19.
 Holdvilág-árok ásatás 2004. június 7-18.
 Gaseuse-Alpok gyalogtúra 2002. március 29 - április 1.
 Leány-barlang barlangtúra 2010. február 14.
 Vacska-barlang barlangtúra 2010. március 13-14.
 Mont Blanc hegymászás 2005. július 9-16.
 Remete-szurdok fotótúra 2010. március 27.
 Ráckevei-Duna fotótúra 2010. március 28.
 Korzika országjárás 2005. július 17-30.
 Szigetszentmiklós fotótúra 2011. január 29.
 Ráckevei-Duna fotótúra 2011. január 30.
 István-lápai-barlang barlangtérképezés 2003. március 14-16.
 Mexikó-völgyi-víznyelő egyéb 2003. november 14-16.
 Diósjenő - tanfolyam oktatás egyéb 2003. december 13-14.
 Viktória-barlang barlangtúra 2005. november 25-27.
 Szerbia barlangtúra 2002. április 26 - május 1.
 István-lápai-barlang barlangtérképezés 2003. november 21-23.
 Montenegro országjárás 2005. október 1-9.
 Bükk - évadzáró egyéb 2005. szeptember 23-25.
 Aggteleki-karszt barlangtúra 2003. december 28-30.
 Gran-Paradiso hegymászás 2002. szeptember 15-18.
 Szivárvány-barlang barlangtérképezés 2005. január 21-23.
 Szivárvány-barlang barlangtérképezés 2005. március 9-12.
 Szlovák Paradicsom gyalogtúra 2005. december 28-31.
 Korzika országjárás 2005. augusztus 13-27.
 Ásatási felmérés ásatás 2010. április 10.
 Montenegro - Durmitor barlangtúra 2002. augusztus 1-11.
 Szabó József-barlang barlangtúra 2005. február 19.
 Critical Mass biciklitúra 2010. április 24.
 Szivárvány-barlang barlangtérképezés 2004. december 10-12.
 Csepel-sziget egyéb 2010. április 17-18.
 Mecsek mélyén barlangtérképezés 2004. augusztus 14-20.
 Csepel-sziget biciklitúra 2010. május 30.
 Baka-barlang barlangtérképezés 2010. április 2-4.
 Naszály - kataszterezés barlangtérképezés 2004. március 13-15.
 Viktória-barlang barlangtérképezés 2004. június 25-28.
 Viktória-barlang - István-lápa barlangtérképezés 2004. július 30 - augusztus 2.
 Szabó József-barlang barlangtúra 2004. november 1.
 Bringa - körút biciklitúra 2010. május 15.
 Skandináv - körút országjárás 2002. június 15 - július 7.
 Holdvilág-árok - árvíz után fotótúra 2010. május 29.
 Atilla nap - Tápiószentmárton egyéb 2010. május 22.
 Szigetszentmiklós fotótúra 2010. május 23-25.
 Szigetszentmiklós - Budapest biciklitúra 2010. június 5.
 Szeleta-zsomboly barlangtérképezés 2005. május 12-18.
 Bükk barlangtérképezés 2010. május 6-9.
 Hajnal a Ráckevei-Dunán fotótúra 2010. június 6.
 Holdvilág-árok ásatás 2010. június 8-20.
 Naszály - kataszterezés barlangtérképezés 2004. május 14-16.
 Canin - Gortani barlangtúra 2002. február 20-24.
 Színes felhők az égen fotótúra 2010. augusztus 27.
 Naszályi-víznyelő barlangtérképezés 2004. január 23-24.
 Hosszú-hegyi-zsomboly - tanf. egyéb 2004. február 14.
 Adamello - majdnem hegymászás 2003. szeptember 11-13.
 Dolomitok - Brenta-csoport klettersteig 2003. szeptember 14-16.
 Felhőformációk fotótúra 2010. július 20-21.
 Vértes gyalogtúra 2010. július 24.
 Zempléntől a Hortobágyig országjárás 2010. augusztus 18-21.
 Erdély - Bihar-hegység gyalogtúra 2004. október 8-10.
 Ráckevei-Duna fotótúra 2011. március 12.
 Bükk - Tebepuszta egyéb 2010. december 28-30.
 Holdvilág-árok ásatás 2010. augusztus 29 - szeptember 9.
 Viharfelhők fotótúra 2010. szeptember 28.
 Ajándék-barlang barlangtúra 2006. május 10-11.
 CSITT - Börzsöny egyéb 2010. november 13-14.
 Csepel-sziget biciklitúra 2010. október 15.
 Szigetszentmiklós fotótúra 2010. augusztus 6.
 Naszály barlangtúra 2010. november 6.
 Szerbia - Beljanica-hegység barlangtúra 2003. május 1-4.
 Pilis gyalogtúra 2011. március 20.
 Visegrádi-hegység terep bejáró ásatás 2011. április 26.
 Kék-túra 01. Mátra 1-1. trekking 2010. december 11-13.
 Kék-túra 02. Börzsöny 1-1. trekking 2011. április 15-17.
 Szlovénia - extrém hegymászás 2003. június 6-9.
 Pilis - Klotild-barlang gyalogtúra 2011. április 3.
 Nyárjú-hegyi-barlangok barlangtérképezés 2011. április 23-25.
 Szigetszentmiklós fotótúra 2011. június 6.
 Ráckevei-Duna vízi túra 2011. június 5.
 István-lápai-barlang /létrázás barlangkutatás 2011. május 20-25.
 Ráckevei-Duna vízi túra 2011. július 4.
 Retyezát hegymászás 2004. február 7-9.
 Vénusz-barlang barlangtúra 2004. november 26-27.
 Ausztria - klettersteig klettersteig 2011. június 10-13.
 Izland fotótúra 2010. június 24 - július 7.
 Erdély - Király-barlang barlangtúra 2003. április 18-21.
 Holdvilág-árok ásatás 2011. június 14-24.
 Valfrejus egyéb 2005. január 7-15.
 Holdvilág-árok ásatás 2011. július 13-29.
 Ráckevei Duna vízi túra 2011. október 16.
 Szerbia - Miroc-hegység barlangtúra 2004. április 30 - május 3.
 Leány-barlang barlangtúra 2011. október 23.
 Násznép-barlang barlangtérképezés 2002. február 9-10.
 Velencei karnevál egyéb 2002. február 2-3.
 Kamniki-Alpok - Őrség gyalogtúra 2011. október 8-10.
 Korzika GR-20 trekking 2003. július 3-16.
 Holdvilág-árok ásatás 2011. augusztus 22 - szeptember 2.
 Tisza-tó vízi túra 2011. szeptember 23-25.
 Nincskegyelem-aknabarlang barlangtérképezés 2002. május 4.
 Júliai-Alpok - Razor hegymászás 2011. szeptember 10-14.
 Bükk - minden egyben gyalogtúra 2011. november 11-13.
 Hosszú-hegyi-zsomboly - tanf. egyéb 2003. december 19-20.
 Somogyfajsz - CSITT egyéb 2011. november 19-20.
 Liptói-Tátra gyalogtúra 2004. október 22-24.
 Törökország - körút országjárás 2011. február 8-22.
 Vénusz-barlang barlangtérképezés 2001. december 7-8.
 Dolomitok - tavasz gyalogtúra 2004. május 28-31.
 Dél-Alföld egyéb 2012. január 28-30.
 Holdvilág-árok ásatás 2004. július 5-16.
 Vártúra a Pilisben gyalogtúra 2012. január 7.
 Aggteleki-karszt barlangtúra 2001. december 28 - 2002. január 1.
 Naszály - kataszterezés barlangtérképezés 2004. szeptember 10.
 Ráckevei Duna télen fotótúra 2012. február 5.
 Holdvilág-árok ásatás 2006. június 12-23.
 Csókási-barlang barlangtérképezés 2006. december 2.
 Téli Naszály gyalogtúra 2003. december 4.
 Télvíz idején fotótúra 2012. február 8.
 Naszály - kataszterezés barlangkutatás 2006. március 25-26.
 Montenegro - 2011 gyalogtúra 2011. augusztus 12-21.
 Csemete-kerti-víznyelő barlangtérképezés 2006. március 4-5.
 Bükk - kutatásvezetői tanf. egyéb 2004. június 4-6.
 Naszályi kirándulás gyalogtúra 2006. október 14.
 Holdvilág-árok ásatás 2006. július 17-28.
 Holdvilág-árok ásatás 2006. augusztus 21 - szeptember 1.
 Csókás-réti tábor barlangtérképezés 2006. május 12-15.
 Dachstein tetején hegymászás 2006. június 30 - július 3.
 Naszályi-víznyelő barlangtúra 2006. június 4-5.
 Naszály - kataszterezés barlangkutatás 2006. október 4.
 Naszály - kataszterezés barlangtérképezés 2002. október 5-7.
 Pénz-pataki-tábor 1. barlangtérképezés 2006. október 21-23.
 Naszály - kis barlangok barlangtérképezés 2006. szeptember 3-4.
 Naszály - Déli oldal barlangkutatás 2006. augusztus 19.
 Horvátországi látogatás gyalogtúra 2006. április 29 - május 2.
 Hajnóczy-barlang barlangtúra 2006. március 18-19.
 Kék-túra 03. Cserhát 1-1. trekking 2012. január 21-24.
 Pénz-pataki-tábor 2. barlangtérképezés 2006. november 2-5.
 Naszály - augusztus barlangkutatás 2006. augusztus 20.
 Húsvéti barlangok barlangtérképezés 2006. április 14-18.
 Pilis barlangtérképezés 2003. október 11.
 Mecsek - Vízfő-barlang barlangtérképezés 2003. május 9-11.
 Holdvilág-árok ásatás 2009. június 2-11.
 Naszály - kataszterezés barlangtérképezés 2006. április 8-9.
 Változó égbolt fotótúra 2006. május 28.
 Duna két oldalán biciklitúra 2009. április 14.
 Áradó Tisza egyéb 2006. április 21-23.
 Ortler hegymászás 2006. július 6-10.
 Monte Rosa csoport hegymászás 2006. július 11-16.
 Bükk barlangtúra 2009. június 19-21.
 Téli Visegrádi-hegység gyalogtúra 2009. február 21.
 Bükk - Útmenti-zsomboly barlangtérképezés 2006. április 1-2.
 Tropicarium fotótúra 2009. június 23.
 Ausztria - esőtúra gyalogtúra 2009. május 29-30.
 Kunhegyesi-tó gyalogtúra 2003. április 5-6.
 Szegedi kiruccanás biciklitúra 2009. április 17-19.
 Állatkerti látogatás fotótúra 2009. április 21.
 Tisza-tó vízi túra 2009. június 12-14.
 Baka-barlang barlangtérképezés 2009. május 15-17.
 Tavaszi zsongás fotótúra 2012. március 10.
 Veszprémi állatkert fotótúra 2009. június 1.
 Ajándék-barlang fotótúra 2009. február 1.
 Nézsai-víznyelő barlangtérképezés 2006. június 10-11.
 Szigetszentmiklós fotótúra 2009. szeptember 25.
 Terepbejárás ásatás 2009. október 17.
 Őszi ködben fotótúra 2009. október 23.
 Nézsai-víznyelő barlangtérképezés 2006. június 24.
 Ősz a naszályon egyéb 2006. október 28.
 Pénz-pataki-tábor 3. barlangtérképezés 2006. november 25-26.
 Háros-sziget gyalogtúra 2012. március 25.
 Bucka-tó fotótúra 2009. december 29.
 Júliai-Alpok - Prisank klettersteig 2006. október 6-8.
 Őszi Duna-kör biciklitúra 2009. november 14.
 Holdvilág-árok ásatás 2009. július 6-14.
 Csepel-sziget biciklitúra 2009. december 30.
 Dolomitok 2004. klettersteig 2004. szeptember 17-23.
 Sas-út trekking 2009. július 3-5.
 Ráckevei Duna fotótúra 2009. július 1.
 Zivatar a város felett fotótúra 2009. június 25.
 Szent István-barlang 1. barlangtérképezés 2012. február 21-24.
 Francia sielés egyéb 2009. január 10-18.
 Szeged - Üllés biciklitúra 2009. szeptember 9-13.
 Ünnepek egyéb 2009. december 23-26.
 Holdvilág-árok ásatás 2009. augusztus 24 - szeptember 4.
 Pál-völgyi-barlang barlangtúra 2012. március 24.
 Tél a Dunán fotótúra 2009. december 20.
 Szent Özséb-barlang barlangkutatás 2012. április 9.
 Dolomitok 2006. klettersteig 2006. szeptember 10-16.
 Molnár János-barlang barlangtúra 2009. december 28.
 Szicília - Etna gyalogtúra 2004. április 7-13.
 Tavasz a vízen fotótúra 2012. április 5.
 Őszi állatkert fotótúra 2009. október 27.
 Soltéz-kerti-mésztufabarlang barlangtúra 2012. március 26.
 Szent István-barlang 2. barlangtérképezés 2012. március 27-30.
 Szabó József-barlang barlangtúra 2009. december 27.
 Francia-Alpok klettersteig 2009. július 30 - augusztus 5.
 Alkony a Dunán fotótúra 2007. október 7.
 Holdvilág-árok ásatás 2007. július 9-20.
 Budakalász egyéb 2012. április 18.
 Királylaki-barlang barlangtúra 2011. december 8.
 Tűzijáték és vihar fotótúra 2007. augusztus 20-23.
 Bükki barlangászat barlangtúra 2012. április 14-15.
 Holdvilág-árok ásatás 2007. június 11-22.
 Tavasz az állatkertben fotótúra 2012. március 16.
 Montenegro gyalogtúra 2009. augusztus 14-23.
 Holdvilág-árok ásatás 2007. augusztus 24 - szeptember 3.
 Vihar után fotótúra 2007. május 30.
 Királylaki-barlang barlangtúra 2012. január 25.
 Útmenti-zsomboly barlangtérképezés 2012. június 22-24.
 Hajnal a vízen fotótúra 2007. szeptember 22.
 Bajót - Öreg-kő sziklamászás 2012. március 17-18.
 Szegedi felhőjáték fotótúra 2007. november 9-11.
 Bükki barlangolás barlangtúra 2012. április 23-24.
 Szerszám buli egyéb 2012. április 19-20.
 Ausztria hegyei között klettersteig 2007. április 28 - május 1.
 Pénz-pataki-tábor 4. barlangtérképezés 2007. január 26-28.
 Zivataros időszak fotótúra 2012. május 27.
 Csepel-sziget kerülés vízi túra 2007. május 26-28.
 Pénz-pataki-tábor 5. barlangtérképezés 2007. február 2-5.
 Tél a Fehér-tavon fotótúra 2007. december 25-28.
 Felhővarázs fotótúra 2012. június 25.
 Júliai-Alpok hegymászás 2007. június 7-10.
 Vesszős-gerinci-barlang barlangtérképezés 2007. március 31 - április 1.
 Sátorkőpusztai-barlang barlangtúra 2007. november 18.
 Pénz-pataki-tábor 6. barlangtérképezés 2007. február 22-25.
 Kanári-szigetek országjárás 2011. november 21 - december 5.
 Holdvilág-árok ásatás 2012. június 4-14.
 Pénz-pataki-tábor 7. barlangtérképezés 2007. szeptember 28 - október 2.
 Ünnepek egyéb 2007. december 29 - 2008. január 1.
 Őszi Tisza-tó fotótúra 2007. október 17-18.
 Morva-karszt barlangtúra 2007. június 1-5.
 Hajnal a dunán fotótúra 2007. október 8.
 Ópusztaszer fotótúra 2007. május 4-6.
 Ausztria klettersteig 2012. július 6-8.
 Dél-Alföld gyalogtúra 2012. június 16-17.
 Holdvilág-árok ásatás 2012. július 16-26.
 Tavaszi mérések a Bükkben barlangtérképezés 2007. március 15-18.
 Tisza-tó vízi túra 2007. augusztus 5.
 Felhős idők fotótúra 2007. július 29-30.
 Szent István-barlang 3. barlangtérképezés 2012. szeptember 11-14.
 Pénz-pataki-tábor 8. barlangtérképezés 2007. október 31 - november 3.
 Monte Roza hegymászás 2009. július 24-29.
 Naszályi-víznyelő barlangtúra 2007. március 2-4.
 Magas-Tátra (Kriván) gyalogtúra 2012. október 5-7.
 Bükkös-barlang barlangtérképezés 2007. május 10-13.
 Borókás tábor barlangtérképezés 2007. április 6-11.
 Felhővadászat fotótúra 2007. július 4.
 Kék-túra 04. - Gerecse trekking 2012. október 20-23.
 Holdvilág-árok (újra) ásatás 2008. július 28-31.
 Aggteleki tanfolyam barlangtúra 2012. október 31 - november 4.
 Zsombolyok a Bükkben barlangtérképezés 2007. július 21-24.
 Tél a Kamnikban hegymászás 2007. október 19-23.
 Majdnem Svájc egyéb 2007. június 30 - július 2.
 Siófoki látogatás egyéb 2012. november 16.
 Pénz-pataki-víznyelő fotótúra 2007. november 4.
 Tanösvényen fotótúra 2008. január 31 - február 3.
 Téli Pilis gyalogtúra 2008. január 5.
 Erdély - Királykő-gerinc trekking 2012. augusztus 14-17.
 Cuczor-sziget fotótúra 2008. január 13.
 Alkalmi pillanatok fotótúra 2008. február 7-9.
 Holdvilág-árok ásatás 2008. július 7-17.
 Hohe Tauern hegymászás 2012. július 27-31.
 Szeged - Mártély fotótúra 2008. június 27-29.
 Elmosott Liptó Tátra gyalogtúra 2008. július 25-27.
 Evezés a Dunán vízi túra 2008. július 4-5.
 Dobogókő - CSITT egyéb 2012. december 15.
 Naszály fotótúra 2008. április 11-12.
 Fényjáték fotótúra 2008. június 18-19.
 Vácrátóti botanikuskert fotótúra 2008. április 13.
 Stratena barlang barlangtúra 2008. november 28-30.
 Surlófényben egyéb 2008. június 30.
 Dolomitok 2009. klettersteig 2009. július 16-23.
 Az első hó fotótúra 2012. december 23.
 Holdvilág-árok ásatás 2008. június 2-11.
 Beremendi-kristálybarlang barlangtúra 2008. január 18.
 Cross Borns egyéb 2012. december 28.
 Szegedi vadaspark fotótúra 2008. március 14-15.
 Lamprechtshöhe barlangtúra 2008. február 21-24.
 Fenyves-réti barlangok barlangkutatás 2008. április 4-5.
 Zivatar felhők fotótúra 2008. március 13.
 Gilisztás-barlang barlangtérképezés 2008. január 19.
 Tisza-tó viharban vízi túra 2008. augusztus 8-10.
 Legény-barlang barlangkutatás 2012. december 29-30.
 Naszály fotótúra 2008. május 23-25.
 Szuadó-barlang barlangtérképezés 2008. január 20-22.
 Bélai Tátra gyalogtúra 2008. június 13-15.
 Zivatar előtt és után fotótúra 2008. április 19.
 Fények reggel és este fotótúra 2008. április 25.
 Trió-barlang barlangtúra 2008. március 1.
 Óévbúcsúztató fotótúra 2012. december 31.
 Téli Szlovákia gyalogtúra 2008. február 13-17.
 Borókás tábor barlangtérképezés 2008. augusztus 1-3.
 Ferenc-hegyi-barlang egyéb 2013. január 5.
 Holdvilág-árok ásatás 2012. augusztus 23 - szeptember 6.
 Miskolci vadaspark fotótúra 2008. április 6.
 Ködös város fotótúra 2013. január 9.
 Bükk - Nagymező gyalogtúra 2008. május 30 - június 1.
 Nagyharsányi-kristálybarlang fotótúra 2013. január 10.
 Korzika tavasszal trekking 2008. május 1-12.
 Mecsek Vízfő-barlang barlangtúra 2008. március 2.
 Téli tanösvény fotótúra 2008. január 2.
 Rábca partján fotótúra 2013. március 8.
 Ausztria - Ankogel hegymászás 2012. szeptember 27-30.
 Győr - Rába mentén fotótúra 2013. március 13.
 Bükk - november barlangtérképezés 2008. november 14-21.
 Tavaszi Dunapart fotótúra 2013. április 10.
 Bükki tanfolyam barlangtúra 2013. március 14-17.
 Legény-Vacska átmenő túra barlangtúra 2013. április 6.
 Holdvilág-árok egyéb 2013. április 24-25.
 Bihar-hegység gyalogtúra 2013. február 22-24.
 Kamniki Alpok gyalogtúra 2012. szeptember 20-23.
 Télen a Radnai-havasokban trekking 2013. január 26 - február 2.
 Királylaki-barlang fotótúra 2013. április 13.
 Tekerés a hidakon át biciklitúra 2013. április 14.
 Szigetköz vízi túra 2013. május 4-5.
 Aggteleki barlangvilág barlangtúra 2013. március 30 - április 1.
 Zivatargócban fotótúra 2013. május 19.
 Legény-barlang barlangkutatás 2013. április 21.
 Felhők fotótúra 2013. május 27.
 Szopláki-öröglyuk fotótúra 2013. május 26.
 Svájci kalandozások hegymászás 2007. augusztus 9-19.
 Ipolyon és a Dunán vízi túra 2013. április 27 - május 1.
 Szlovén hegyek között barlangtúra 2008. október 22-26.
 Zivatar felhők fotótúra 2013. június 11.
 Holdvilág-árok ásatás 2013. június 3-10.
 Vulkántúra Szcíliában országjárás 2012. április 28 - május 12.
 Kormányzás a dunán egyéb 2013. július 19.
 Végig a sárga jelzésen gyalogtúra 2013. július 18.
 Dolomitok 2013 klettersteig 2013. július 12-16.
 Csepel szigeten biciklitúra 2013. szeptember 13-14.
 Gemenc - Szekszárd fotótúra 2013. szeptember 21-22.
 Naszályi túra barlangtúra 2013. augusztus 24.
 Holdvilág-árok ásatás 2013. július 22 - augusztus 7.
 Újszászi látogatás fotótúra 2013. szeptember 17.
 Séta a tanösvényen fotótúra 2013. szeptember 27.
 Zárszámadás egyéb 2013. október 4.
 Jordánia - körút országjárás 2011. május 1-11.
 Holdvilág-árok ásatás 2013. augusztus 29 - szeptember 10.
 Ősz a Dunán fotótúra 2013. november 2.
 Központi Gerecse barlangjai barlangtúra 2013. szeptember 28.
 Kesselő-hegy barlangjai barlangtúra 2013. szeptember 29.
 Elfsong - koncert egyéb 2013. november 22.
 Hódmezővásárhely éjjel fotótúra 2013. november 30 - december 1.
 Ausztria klettersteig klettersteig 2013. augusztus 16-19.
 Állatkerti séta fotó-géppel fotótúra 2013. október 3.
 Őszi napfényben fotótúra 2013. november 16.
 Holdvilág-árok - Mérés egyéb 2013. december 4-5.
 Bihar-hegység trekking 2013. október 5-8.
 Mátra - séta az erdőben gyalogtúra 2013. november 9-10.
 Vörös-kő környékén gyalogtúra 2013. október 30-31.
 Könnyű tél a Pilisben gyalogtúra 2013. december 25.
 Alföldi kék-túra 1. szakasz biciklitúra 2013. október 10-20.
 Kék-túra 05. - Bakony trekking 2013. október 22-27.
 Kék-túra 06. Pilis-Budai-h. 1. trekking 2013. december 28-30.
 Erdély - Padis barlangtúra 2004. augusztus 6-13.
 Tavasz a télben gyalogtúra 2014. január 2-4.
 Homok-hegyi-barlang barlangtérképezés 2014. január 27.
 Budai-hegység gyalogtúra 2014. január 9.
 Ajándék-barlang barlangkutatás 2014. január 23.
 Ilona-völgy vízesés gyalogtúra 2014. január 31 - február 2.
 Apátkuti-völgyből völgybe gyalogtúra 2014. február 7.
 Éjszakai Budapest fotótúra 2014. február 3.
 Kék-túra 07. Pilis-Visegrádi 2 trekking 2014. január 11-12.
 Marokkói körút országjárás 2003. augusztus 19 - szeptember 7.
 Naszályi-víznyelő 1. barlangtérképezés 2014. február 8-9.
 Kék-túra 08. Börzsöny 2. gyalogtúra 2014. január 28.
 Gyöngyös és környéke fotótúra 2014. február 16.
 Kékesről - Gyöngyösre gyalogtúra 2014. február 14-15.
 Budai-vár az éjben fotótúra 2014. február 17.
 Bajóti Büdös-lyuk barlangtúra 2014. február 28.
 Térképezés a Bükkben 1. barlangtérképezés 2014. február 21-24.
 Naszályi-víznyelő 2. barlangtérképezés 2014. március 1-2.
 Balatonedericsi barlangok barlangtúra 2014. március 7-9.
 Mérések a Bükkben 2. barlangtérképezés 2014. március 19-21.
 Jászberényi állatkert fotótúra 2014. március 22.
 Hegyes-tű - Tihany gyalogtúra 2014. április 4.
 Esztramos táróiban barlangkutatás 2014. március 11-12.
 Esztramos barlangjaiban barlangkutatás 2014. március 13-14.
 Naszály barlangtérképezés 2014. április 5-6.
 Mátra 900-as csúcsai gyalogtúra 2014. március 23-24.
 Izland és Feröer-szigetek országjárás 2008. augusztus 21 - szeptember 20.
 Szirtek barlangjai 1. barlangtúra 2014. március 27.
 Felhők az égen fotótúra 2014. április 16.
 Tisza-tó kerülés biciklitúra 2014. április 12-13.
 Bükki barlangok 3. barlangtérképezés 2014. április 8-11.
 Esztramos barlangjai barlangtúra 2014. április 20.
 Térképezés a Bükkben 4. barlangtérképezés 2014. április 18-19.
 Palotai barlangok barlangtérképezés 2014. április 21.
 Naplemente a Nagy Dunánál fotótúra 2014. április 28.
 Föld alatt és felett barlangtérképezés 2014. április 23-26.
 Esős időben a Ráckevei Dunánál fotótúra 2014. május 2.
 Cseszneki ferraták klettersteig 2014. május 24-25.
 Barlangok a Bükkben barlangtérképezés 2014. május 10-11.
 Jurta a Balatonfelvidéken fotótúra 2014. június 16-17.
 Holdvilág-árok ásatás 2014. május 26 - június 13.
 Aggteleki barlangjárások barlangtérképezés 2014. május 12-16.
 Holdvilág-árok ásatás 2014. június 23 - július 10.
 Balatonhenyei pillanatok fotótúra 2014. szeptember 12-13.
 Grosser Hafner hegymászás 2014. június 19-22.
 Naplementében a Hegyestű fotótúra 2014. augusztus 28-29.
 Ajándék-barlang barlangtérképezés 2014. szeptember 15-16.
 Viharzónában fotótúra 2014. szeptember 14.
 Aggteleki mérések barlangtérképezés 2014. szeptember 30 - október 2.
 Holdvilág-árok ásatás 2014. július 28 - augusztus 15.
 Városligeti ősz fotótúra 2014. november 15.
 Karavankák gyalogtúra 2014. szeptember 27-28.